چگونه به یک برنامه نویس ماهر تبدیل شویم؟

چطور می توانیم به یک برنامه نویس حرفه ای تبدیل بشویم؟
همانطور که می دانید یکی از برترین و پر کار ترین شغل های روز دنیا، برنامه نویسی می باشد. به دلیل بازار کار خوب برنامه نویسی بسیاری از افرادی که به کار با کامپیوتر علاقه مند می باشند و یا فارغ التحصیل رشته های مرتبط هستند، به این رشته روی می آورند.
در صورتی که تمایل به یادگیری برنامه نویسی دارید لازم است از برخی نکات آگاهی یابید. به همین دلیل به شما توصیه میکنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
یادگیری برنامه نویسی را چگونه و از کجا شروع کنیم؟
1.انتخاب برنامه نویسی بر اساس علاقه
درست است که برنامه نویسی یک رشته ای با بازار کار خیلی خوب می باشد, اما در صورتی که به این کار علاقه نداشته باشید نمی توانید به یک برنامه نویس قابل تبدیل شوید.
حتی در صورتی که گمان می کنید به این شغل علاقه دارید نیز بهتر است خود را در مسیر قرار دهید تا از علاقه و استعداد خود اطمینان یابید. می توانید برنامه نویسی را با یک دوره چند ماهه محدود شروع کنید. دوره برنامه نویسی جامع پایتون “مگاپایتون” یکی از جامع ترین دوره های برنامه نویسی به زبان فارسی می باشد. همین حالا برای یک پیشرفت چشمگیر اقدام کنید.
2. انتخاب حوزه مورد علاقه دربرنامه نویسی پیش از شروع این شغل
در صورتی که متوجه شدید که به برنامه نویسی علاقه دارید و صرفا به دلیل بازار کار برنامه نویسی وارد این رشته نشده اید، باید دست به انتخاب زده و یکی از حوزه های برنامه نویسی را انتخاب کنید.
برنامه نویسی به سه حوزه برنامه نویسی دستکتاپ، برنامه نویسی تحت وب و برنامه نویسی موبایل تقسیم می شود.

تقسیم بندی زمینه های مختلف برنامه نویسی :
برنامه نویسی دسکتاپ چیست؟
برنامه نویسی دسکتاپ به صورتی است که فقط محدود به برنامه های روی ویندوز و سیستم عامل های دیگر می شود و شما تنها با کمک ویندوز و پنجره ها قادر به کار با این برنامه ها خواهید بود. مانند برنامه آفیس و یا نرم افزار حسابداری و…
لازم است بدانید که امروزه برنامه نویسی دستکتاپ مانند قبل بازار کار خوب و متقاضی فراوان ندارد و تنها در صورت عضویت در یکی از شرکت های معتبر و بزرگ به این برنامه ها را می سازند و کار تیمی امکان موفقیت دارد. مثل برنامه هایی نظیر Zoom و anydesk و filezilla و نسخه های دسکتاپ telegram و whatsapp و Discord و سایر شبکه های اجتماعی و همچنین انواع بازی ها…..
برنامه نویسی تحت وب چیست؟
امروزه اکثر کارها با برنامه های آنلاین و سایت ها و فرم هایی انجام میگیرد که شما تنها از طریق مرورگر قادر به دسترسی آسان به آن خواهید بود.
به این ابزار ها برنامه های تحت وب گفته می شود.
برای مثال سامانه های سنجش و یا هر سامانه آنلاین دیگر در دسته بندی برنامه نویسی تحت وب قرار دارد. هزاران هزار فروشگاه اینترنتی بزرگ و کوچک ساخته شده اند که فقط از طریق اینترنت می توان از آنها خرید کرد و مکان فیزیکی حضوری ندارند.
و جهت ساخت, نصب و اجرای آن نیازمند یادگیری برنامه نویسی تحت وب می باشید. مثلا زبان C# در این زمینه بسیار قوی عمل کرده است و البته CMS هایی نظیر جوملا و وردپرس که خود با PHP نوشته شده اند بازار را به دست گرفته اند و ساختن یک وب سایت معمولی را بسیار سریعتر از گذشته کرده اند.
برنامه نویسی موبایل چیست؟
برنامه نویسی موبایل امروزه بیش از برنامه نویسی های دیگر گسترش یافته است. به این دلیل که موبایل به یکی از ابزار های بسیار مهم و حیاتی در زندگی روزمره افراد تبدیل شده است.
بنابراین در صورتی که تمایل به یادگیری برنامه نویسی موبایل دارید پیش از هر کاری باید انتخاب کنید که تمایل به کد نویسی برای موبایل های ios دارید یا موبایل های android مثل سامسونگ!
این دو سیستم عامل، مهم ترین سیستم های برنامه نویسی موبایل می باشد که جهت یادگیری برنامه نویسی موبایل باید به آن توجه داشته باشید. برای برنامه نویسی ios باید با نرم افزار xcode و زبان swift محشور شوید که برای اینکار حتما نیاز به داشتن لپتاب apple دارید و روی ویندوز کمی کار سخت تر است. برای اندروید هم انواع و اقسام نرم افزارها و زبان ها با پلتفرم های مختلف آماده این کار هستند.
آشنایی با اصطلاحات رایج برنامه نویسی
همانطور که در مطالب فوق گفته شد در صورتی که متوجه شدید به برنامه نویسی علاقه مند می باشید لازم است حیطه کاری مشخصی را نیز دربرنامه نویسی انتخاب کنید.
همچنین پیش از ورود به دنیای برنامه نویسی لازم است با برخی اصطلاحات رایج در این زبان آشنایی یابید.
ویرایشگر متن در برنامه نویسی چیست؟
ویرایشگر متن همانطور که از اسمش مشخص است به شما امکان ویرایش متن در برنامه نویسی را می دهد. اما لازم است بدانید که استفاده از یک ویرایشگر متن مناسب در برنامه نویسی بسیار حائز اهمیت می باشد ما در این بخش به آشنایی با چند نوع ویرایشگر متن مناسب جهت برنامه نویسی بهتر می پردازیم.
یکی از نمونه های معروف ویرایشگر متن در ویندوز Notepad می باشد!
برنامه های ویرایشگر متن به دلیل ویژگی و اهمیتی که در برنامه نویسی دارند به شما امکان کد نویسی سریع تر و تمیز تر را می دهند. یکی از ویژگی های مهم در ویرایشگر متن، هایلایت کردن دستور زبان می باشد.
با این ویژگی می توانید رنگ بخش های مختلف را تغییر دهید و به این صورت می توانید دستور های مورد نظر را تنها با یک نگاه شناسایی کنید.
هایلایت کردن دستور زبان برای توجه به خطاها و مشخص کردن برخی کدها، بسیار کاربردی می باشد. همچنین Sublime text و Notepad ++ نیز دو نمونه از ویرایشگر های متن بسیار کاربردی می باشد.
محیط توسعه یکپارچه (IDE) در برنامه نویسی چیست؟
همانطور که گفته شد ویرایشگر متن به شما امکان تمرکز بیشتر بر روی کد های نوشته شده را می دهد. اما به کمک IDE از یک محیط امن برخوردار خواهید شد که در آن می توانید کد های خود را بنویسید، کامپایل کنید ( از متن به زبان کامپیوتر تغییر دهید) و بررسی و دیباگ ( تصحیح ) کنید.
IDE مخفف کلمه محیط توسعه یکپارچه می باشد. محیط در این کلمه واژه بسیار مهمی می باشد. به این دلیل که استفاده از IDE، به معنای استفاده از چند ابزار برنامه نویسی در یک محیط و برنامه واحد می باشد. به همین دلیل بهتر است برای ساخت یک محصول و پروژه از این ابزار استفاده نمایید.
در شرایطی که نیازمند ایجاد لینک بین زبان های مختلف برنامه نویسی می باشید IDE کار شما را آسان می کند. در این شرایط IDE برای شما امکان یکپارچه نمودن فایل ها، ابزار ها، پوشه ها و … را در یک محیط امن فراهم می کند.
مقایسه زبان های برنامه نویسی در برابر زبان های اسکریپت نویسی
مقایسه بین زبان برنامه نویسی و اسکریپت نویسی یکی از بحث های گسترده میان برنامه نویسان می باشد. معمولا برنامه نویس ها تمامی کد ها را جزئی از زبان برنامه نویسی می دانند.
اما لازم است بدانید تمایز باینری اندکی میان زبان برنامه نویسی و زبان اسکریپت نویسی وجود دارد و آن این است که زبان های برنامه نویسی کامپایل شده و زبان های اسکریپت نویسی تفسیر می شوند. کامپایل مثل این می ماند که شما کل برنامه خود را بنویسید و یکجا اجرا کنید اما در اسکریپت نوسی برنامه شما خط به خط اجرا می شود و جلو می رود.
آشنایی با فریمورک ها در برابر کتابخانه ها در برنامه نویسی
فریمورک چیست؟ فریمورک در واقع یک طرح اولیه از کد نویسی می باشد که نقش راهنما برای کد نویسی را برعهده دارد.
فریمورک در بخشی مجزا از زبان برنامه نویسی قرار گرفته و مشخص می کنند که هر جنبه از برنامه نویسی در کدام پارامتر ها لازم است استفاد شود.
برای مثال Bootstrap یک نوع فریمورک فرانت- اند (سمت کاربر) می باشد که امکان فراخوانی تجربه کاربری وب جهت اجرای وظایف مختلف را برای شما فراهم می کند.
همچنین #C فریمورک بک- اند ( سمت سرور) می باشد که کد نویسی در آن توسط برنامه نویس قابل مشاهده نمی باشد و مشخص می کند داده ها به چه صورتی لازم است بر روی روی سرور ذخیره شود.
کتابخانه در برنامه نویسی قطعه ای کد با قابلیت استفاده مجدد می باشد که در پروژه ها وظایفف مشخصی را برعهده دارد. فریمورک ها شامل کتابخانه هایی می باشند که به برنامه نویسان امکان ادغام چند کتابخانه را می دهد.
شبه کد (Sudo Code) در برنامه نویسی چیست؟
به صورت کلی در برنامه نویسی دو نوع کد وجود دارد که برنامه نویسان باید به آن توجه داشته باشند: ۱) کد مناسب ۲) شبه کد
دستور زبان در برنامه نویسی قواعد و راهنما های مناسب برای زبان، جهت برنامه نویسی یک دستور خاص می باشد. شبه کد نیز جهت توضیح منطق دستور زبان برنامه نویسی با کمک زبان معمولی کاربرد دارد. با این روش به جای نوشتن کد برای اجرای دستور های برنامه نویسی قصد روشن سازی منطق دستور ها پیشاز پیاده سازی آن با کمک دستور زبان را داریم. شبه کد با ایجاد یک قالب موجب تکمیل برنامه شده و به این صورت کد نویسی خاص در ذهن شکل می گیرد.

آیا می توان بدون رفتن به دانشگاه برنامه نویس شد؟
ممکن است تا اینجا مقاله این سوال به ذهنتان برسد که برای برنامه نویس شدن حتما باید تحصیلات دانشگاهی داشت یا خیر؟
متخصص Nick Larsen عقیده دارد در هر شغلی سه حالت وجود دارد
- برخی مشاغل نیاز به مدرک تحصیلی ندارند
- مدرک تحصیلی در برخی مشاغل مزیت دارد اما لازم نیست
- وجود مدرک در برخی مشاغل الزامی است
برنامه نویسی جزء مشاغلی است که مدرک تحصیلی در آن اهمیت چندانی ندارد بلکه موضوع حائز اهمیت پروژه ها و تجربه های شما در این کار می باشد.
تحقیقات آماری نشان می دهد که بیش از نیمی از برنامه نویسان موفق مدرک دانشگاهی در رشته های مرتبط کامپیوتری ندارند. در واقع می توان نتیجه گرفت که محبوب ترین راه جهت آموزش برنامه نویسی خود آموزی می باشد.
اما لازم به ذکر است که در صورتی که تمایل به کار در سازمان های دولتی دارید، وجود مدرک تحصیلی در زمینه برنامه نویسی الزامی می باشد.
چگونه می توانیم یک برنامه نویس موفق شویم؟
استفاده از کتاب های آموزش برنامه نویسی
یکی از بهترین روش ها جهت یادگیری برنامه نویسی کتابهای آموزشی می باشد اما در انتخاب کتاب های آموزشی به نکات زیر توجه کنید:
- کتاب ها را به صورت ورکشاپ تهیه کنید
- کتاب مورد نظر از نویسنده سر شناس باشد
- در انتهای فصل های کتاب امکان تمرین وجود داشته باشد
- از کتابهای برنامه نویسی به روز استفاده کنید.
یادگیری برنامه نویسی از طریق جست و جو در اینترنت
با وجود آن که اینترنت منبع غنی از اطلاعات در هر زمینه ای می باشد Uآموزش برنامه نویسی از طریق اینترنت در کنار خوبی ها، معایبی نیز دارد.
چنانچه قصد یادگیری برنامه نویسی از طریق اینترنت را دارید لازم است سایت های مفید را از بقیه سایت ها تفکیک کنید.
در صورتی که تمایل به یادگیری برنامه نویسی از طرق اینترنت را دارید به موارد زیرجهت انتخاب سایت های مناسب آموزش برنامه نویسی توجه کنید:
1. یادگیری زبان انگلیسی
2.علاقه و حوصله زیاد
3. زمان کافی
4. برنامه ریزی اصولی
5.تمرین و تکرار زیاد
آموزش برنامه نویسی از طریق کارآموزی
یکی از بهترین روش ها جهت یادگیری برنامه نویسی کارآموزی می باشد.
شما می توانید با شروع کار بر روی پروژه های کوچک در طول انجام کار به صورت تجربی آموزش ببینید و با بر طرف کردن خطا ها در حین کد نویسی به یک برنامه نویس ماهر تبدیل شوید.
آموزش برنامه نویسی از طریق کلاس های آموزشی
در صورتی که جزء افرادی می باشید که در کلاس های حضوری بازدهی بالاتری دارید این روش آموزشی را به شما توصیه می کنیم.
با مراجعه به کلاس های آموزشی برنامه نویسی می توانید بر روی پروژه ها تمرکز بیشتری داشته باشید و همچنین هر سوال و ابهامی را همان لحظه با کمک استاد خود بر طرف کنید.
حضور در کلاس های برنامه نویسی و وجود یک استاد به شما این امکان را می دهد که استعداد های خود را در مسیر صحیحی به کار گیرید.
آموزش برنامه نویسی از طریق فیلم های آموزشی
یکی دیگر از راه های آموزش برنامه نویسی یادگیری از طریق فیلم های آموزش برنامه نویسی می باشد.
شما می توانید یک دوره آموزشی را از معتبر ترین سایت ها و با مجرب ترین اساتید خریداری نمایید و به این شیوه به یادگیری برنامه نویسی بپردازید.
مزیت بزرگ یادگیری از طریق فیلم های آموزشی برنامه نویسی آن است که در صورت نیاز می توانید بخش مورد نظر و مهم را چندین با تماشا کنید تا کاملا بر موضوع اشراف پیدا کنید.
لازم به ذکر است که اگر تصمیم قطعی جهت شروع یادگیری برنامه نویسی دارید و تمایل به کسب درامد گسترده از این طریق دارید لازم است به صورت مرتب و هرروز تمرین کنید.
همچنین لازم است بر اساس استعداد و علاقه خود بهترین روش را جهت یادگیری برنامه نویسی انتخاب نمایید. ما به شما توصیه میکنیم جهت شروع برنامه نویسی و رسیدن به درآمد های زیاد با ما همراه باشید و این آموزش را با پکیج های آموزشی برنامه نویسی پایتون شروع کنید.
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول پایتون” accordion=1]
درباره Matinus
با ورود به کارشناسی مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار از سال 1385 به دنیای زیبای آی تی وارد شدم و فوق لیسانسم رو در رشته آی تی گرایش تجارت الکترونیک از دانشگاه خواجه نصیر طوسی گرفتم. از همون دوران شروع به ساختن وب سایت ها و سئو کردن اونها کردم. زمانی که هیچ کس نمی تونست سئو چیه! یکی پس از دیگری زبان های برنامه نویسی رو تست کردم؛ مثل سی پلاس پلاس ؛ سی شارپ ؛ جاوا ؛ جاوا اسکریپت ؛ سوییفت و .... با همشون برنامه نوشتم تا رسیدم به پایتون و با توجه به تجربه خودم فهمیدم که به این زبان بیشتر علاقه دارم چون در مدت سه ماه اول 24 ساعته پشت کامپیوتر بودم و با برترین اساتید جهان پایتون خودم رو ارتقا دادم تا پس از دو سه سال در پایتون سنیور شدم و اکنون می تونم اونو تدریس کنم. آموزش پایتون من زیادی وسواس گونه و جامعه و من پشت صحنه دستورات و حافظه رو بشما می گم که هیچکس این رو به شما نمیگه.... چون بلد نیستن!!! فقط بلدن از دستورات استفاده کنن. مطمئن باش بعد از آموزش پایتون من خیلی حرف برای گفتن داری و میتونی وارد دنیای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین و علوم داده ها بشی و یک شغل بسیار پردرآمد در خارج از کشور بگیری ......
نوشتههای بیشتر از Matinus
دیدگاهتان را بنویسید