آشنایی با معنای اوپن سورس و مزایای آن در برنامه نویسی

منظور از open source چیست ؟
در میان برنامه نویسان ممکن است اصطلاحی تحت عنوان Open Source زیاد به گوش شما برسد. ما در این مقاله به شرح کامل این مفهوم و همچنین مزیت های اوپن سورس در برنامه نویسی خواهیم پرداخت.
اوپن سورس در برنامه نویسی به چه معناست؟
شما هنگامی که اقدام به خریداری مک بوک می کنید سیستم عامل Mac بر روی آن نصب شده است. در این شرایط شما به هیچ عنوان قادر به تغییر در کد ها و ظاهر آن نخواهید بود.
می توان گفت کد ها در اختیار ما قرار نداشته و حوزه اختیارات ما در ایجاد تغییر در محدوه ای است که برنامه نویس برای ما مشخص کرده است. در این برنامه ها اختیارات شما جهت تغییر کد ها محدود می باشد و در لفظ می توانیم بگوییم سورس برنامه مورد نظر در اختیار شما قرار نگرفته است.
به نرم افزار هایی که امکان تغییر در کد های آن وجود ندارد، نرم افزار های بسته گفته می شود. این نرم افزار ها به این دلیل بسته می باشند که در صورت باز بودن، تمامی برنامه نویسان اقدام به ایجاد تغییر در آن و انتشار نسخه جدید می کردند.
در نرم افزار های اوپن سورس به راحتی قادر به ایجاد تغییر در کد ها خواهید بود. برای مثال لینوکس یک سیستم عامل اوپن سورس می باشد که تمامی افراد قادر به ایجاد تغییر در کد های آن می باشند.
تعریف اوپن سورس به زبانی ساده
به صورت ساده می توان گفت که در صورت اوپن سورس بودن یک سیستم عامل تمام افراد به صورت رایگان به کد ها دسترسی دارند. به این معنا که در صورتی که کاربر نرم افزار باشید یا خیر قادر به دریافت و ویرایش کد و انتشار نسخه جدید خواهید بود.
نرم افزار های متن بسته یا close source همانطور که در مثال فوق ذکر شد به کاربران امکان دسترسی به کد ها را نمی دهند. به عنوان مثال سیستم عامل ویندوز یکی از نمونه های نرم افزار های کلوز سورس می باشد.

نرم افزار های اوپن سورس چه ویژگی هایی دارند؟
-
پخش و توزیع آزادانه نرم افزار های اوپن سورس
نرم افزارهای اوپن سورس به صورت آزادانه میان برنامه نویسان توزیع و پخش می شود. اما گاهی اوقات نیز ممکن است بخشی از نرم افزار بسته شده باشد و به فروش برسد.
-
توزیع مجدد کد منبع نرم افزار های اوپن سورس
از ویژگی های دیگر نرم افزار های اوپن سورس توزیع مجدد کد منبع می باشد.
به این شکل که کد منبع با کد کامپایل همراه شده و در این شرایط برنامه نویسان قادر به ایجاد تغییر در کد منبع می باشند و حتی می توانند پس از ایجاد تغییر اقدام به نشر و توزیع مجدد نرم افزار نمایند.
-
عدم وجود تبعیض نژادی در نرم افزار های اوپن سورس
یکی از قابلیت های نرم افزار های اوپن سورس آن است که مخصوص اقلیت خاصی نمی باشد و برای تمامی افراد به یک صورت عمل می کند.
به همین دلیل نرم افزار های اوپن سورس بدون محدودیت و در هر زمینه ای قابل استفاده می باشند. همچنین جهت استفاده از نرم افزار های اوپن سورس هیچ محدودیتی برای شما وجود ندارد.
-
آزاد بودن مجوز نرم افزار های اوپن سورس
نرم افزار های اوپن سورس مجوز هایی جهت تغییر و اصلاحات دارند .به این معنا که برنامه نویس را به هیچ عنوان برای ایجاد تغییر در نرم افزار محدود نمی کند.
به صورت کلی وجود هرگونه محدودیت برای نرم افزار های اوپن سورس مجاز نبوده و بدون هیچ گونه محدودیت می باشد.

استفاده از نرم افزار های اوپن سورس چه مزایایی دارد؟
می توان گفت مهم ترین مزیت نرم افزار های اوپن سورس رایگان بودن آنها می باشد. به همین دلیل برنامه نویسان جهت دسترسی سریع به فناوری های روز دنیا از این نرم افزار ها استفاده می کنند.
مزایای مهم دیگر قابل اصلاح بودن نرم افزار های اوپن سورس می باشد. این مزیت به شما این امکان را می دهد که جهت توسعه نرم افزار لزومی ندارد تا آزاد شدن کد منبع آن منتظر بمانید. بلکه تنها با گرفتن یک نسخه از نرم افزار خود می توانید به تمامی کد های منبع دسترسی یافته و آن را تغییر دهید.
نرم افزار های اوپن سورس چه معایبی دارند؟
نرم افزار های اوپن سورس مانند تمامی نرم افزار های ممکن است معایبی نیز داشته باشد که ما در این بخش به شرح آنها می پردازیم:
اولین و مهم ترین مشکل این نرم افزار ها آن است که نرم افزار های اوپن سورس فاقد پشتیبان فنی می باشد. به این معنی که در صورت بروز مشکل در این نرم افزار ها ممکن است برنامه نویس قادر به حل این مشکل نباشد.
این اتفاق به این دلیل رخ می دهد که این نرم افزار طوری طراحی شده که توسط تمامی افراد قابل تغییر می باشد. یکی دیگر از معایب نرم افزار های اوپن سورس مسائل امنیتی می باشد.
به دلیل مشکل امنیتی نرم افزار های اوپن سورس به روز رسانی کردن مدام این نرم افزارها اهمیت زیادی دارد.
یکی از شرکت های آمریکایی اکویفاکس (Equifax) به دلیل عدم به روز رسانی فریمورک های Apache stratus مورد حمله هکر ها واقع شد و اطلاعات ملیون ها شهروند فاش شد.
نتیجه گیری
ما در این مقاله با نرم افزار های اوپن سورس و کاربرد آن ها آشنا شدیم. نرم افزار های اوپن سورس به دلیل مبحث لایسنس آن محبوبیت زیادی میان برنامه نویسان و کاربران کسب نموده است.
جامعه برنامه نویسان اوپن سورس در تلاش برای تغییرات گسترده جهانی می باشند تا بتوانند نقش مهم تری را در دنیای تکنولوژی به دست آورند.
یکی از مهم ترین زبان های برنامه نویسی که اوپن سورس می باشد زبان پایتون است.
که به دلیل مزایای فراوان زبان برنامه نویسی پایتون و اوپن سورس بودن آن، محبوبیت فراوانی کسب کرده و به یکی از زبان های پر درآمد در حوزه برنامه نویسی تبدیل شده است.
شما می توانید آموزش برنامه نویسی پایتون از صفر تا صد را با ما شروع کنید.
[wp-faq-schema title=”سوالات متداول پایتون” accordion=1]
درباره Matinus
با ورود به کارشناسی مهندسی کامپیوتر گرایش نرم افزار از سال 1385 به دنیای زیبای آی تی وارد شدم و فوق لیسانسم رو در رشته آی تی گرایش تجارت الکترونیک از دانشگاه خواجه نصیر طوسی گرفتم. از همون دوران شروع به ساختن وب سایت ها و سئو کردن اونها کردم. زمانی که هیچ کس نمی تونست سئو چیه! یکی پس از دیگری زبان های برنامه نویسی رو تست کردم؛ مثل سی پلاس پلاس ؛ سی شارپ ؛ جاوا ؛ جاوا اسکریپت ؛ سوییفت و .... با همشون برنامه نوشتم تا رسیدم به پایتون و با توجه به تجربه خودم فهمیدم که به این زبان بیشتر علاقه دارم چون در مدت سه ماه اول 24 ساعته پشت کامپیوتر بودم و با برترین اساتید جهان پایتون خودم رو ارتقا دادم تا پس از دو سه سال در پایتون سنیور شدم و اکنون می تونم اونو تدریس کنم. آموزش پایتون من زیادی وسواس گونه و جامعه و من پشت صحنه دستورات و حافظه رو بشما می گم که هیچکس این رو به شما نمیگه.... چون بلد نیستن!!! فقط بلدن از دستورات استفاده کنن. مطمئن باش بعد از آموزش پایتون من خیلی حرف برای گفتن داری و میتونی وارد دنیای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین و علوم داده ها بشی و یک شغل بسیار پردرآمد در خارج از کشور بگیری ......
نوشتههای بیشتر از Matinus
دیدگاهتان را بنویسید